Inge Willekens wint tweede 'ganzenkroon'

Inge Willekens wint tweede 'ganzenkroon'

Inge Willekens wint tweede 'ganzenkroon'

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Inge Willekens (22) ging er zaterdag in Berendrecht, net als twee jaar geleden, vandoor met de ganzenkop. Koningin Inge reed een premie bij elkaar van 8.832 euro. Dat geld gaat naar de vzw Anautica.

“De tijd dat gansrijden enkel een mannelijke aangelegenheid was, is al lang voorbij. De eerste feministische amazones waren in 1976 te vinden bij de Vrouwengansrijders Zandvliet. Zij streden tien jaar lang onder de galg, maar zetten er toen een punt achter."

"Pas in 1994 kwam er opnieuw schot in de zaak. Onder impuls van ‘Klein Tripke’ reden vrouwen de gans voor een goed doel. De Vluchtheuvel ontving toen 1.500 euro. Het jaar daarop stichtten we De Vrije Gans”, legt bestuurslid Juliette Somers uit.

Spelregels

De spelregels van het gansrijden bij mannen en vrouwen zijn dezelfde, op één grote uitzondering na. In tegenstelling tot hun mannelijke collega’s geven de vrouwen de premieopbrengst altijd weg aan een goed doel.

Iedereen mag een project indienen. “Tijdens een vergadering kiezen we dan voor welk van de voorgestelde projecten we dat jaar rijden. Meestal is er een uitgesproken winnaar. Dit jaar niet. De vzw Anautica haalde het nipt. Omdat er zo weinig verschil was tussen de nummers een en twee, beslisten we om in 2010 te rijden voor een organisatie die het nu net niet haalde.”

Anautica

Anautica is een tehuis in Schilde voor jongvolwassen andersvaliden. “Vanwege de lange wachtlijsten besloten tien koppels met gehandicapte kinderen een woonproject te starten op het domein Dieghemhof. Na bijna tien jaar hard werk konden er vorig jaar twaalf van onze kinderen gaan wonen. De gansrijderspremie komt dan ook goed van pas”, zegt Hilde Vanderheyden van Anautica.

EVDW

www.vrijegans.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio