Orgelfirma Verbeeck viert 125 jaar feest

Orgelfirma Verbeeck viert 125 jaar feest

Orgelfirma Verbeeck viert 125 jaar feest

Brecht - Om de 125ste verjaardag van zijn orgelfirma te vieren, plant Johnny Verbeeck in juni een speciaal feestprogramma in Antwerpen en Brecht.

Aan de Eikenlei in Sint-Job maken Johnny Verbeeck (57) en zijn echtgenote Marijke Groosman (56) nog echte orgels. Hiermee zijn ze de vierde generatie van orgelbouwers van de familie Verbeeck.

“In 1979 namen we de zaak over. We zijn uniek in de wereld: het enige bedrijf met personeel dat zowel dans -, straat- als concertorgels maakt. Naast nieuwe orgels maken, restaureren we ook hele oude orgels, dit met de hulp van twee arbeiders. Alles wordt zelf gefabriceerd, aankopen doen we niet."

Amerikanen

"Als klanten krijgen we voornamelijk, voor zo’n 80 procent, Amerikanen over de vloer. Samen bespreken we de grootte en de haalbaarheid van hun aanvraag. Het gaat om stuks op maat, die getransporteerd worden over zee. We pakken het orgel helemaal in, en, eens geïnstalleerd op locatie, ga ik het ter plekke afstellen”, vertelt Johnny. “De klank hangt namelijk sterk af van de temperatuur en de vochtigheid.”

Johnny’s echtgenote is verantwoordelijk voor de muziekafdeling, ze maakt de ponskaarten. Daarnaast is ze penningmeester van de vzw MechaMusica, een vzw die de traditie van de mechanische muziekinstrumenten wil bewaren.

Festiviteiten

“We plannen twee feestdagen. Op zaterdag 13 juni willen we in het oude stadscentrum van Antwerpen 15 familieorgels zetten, voor het geluid uiteraard niet te dicht bij elkaar. Zo denken we aan de Groenplaats, het Steen, de Vrijdagmarkt en de Voetgangerstunnel. Het grote concertorgel komt op de Grote Markt. Het is nog wachten op de laatste vergunningen hiervoor."

"Als slotevenement verzamelen we alle orgels op de Grote Markt, met een loterij voor een goed doel. De winnaar gaat naar huis met een klein orgel. Michel Follet zal alles begeleiden. De dag nadien, op zondag, doen we Brecht aan.”

Tom VORSSELMANS

www.j-verbeeck.com
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio