Lauren Kelly, Het bloedmasker

Print
Als jong meisje wilde Drewe Hildebrand kunstenares worden, maar al snel ontdekt ze dat ze beter is in het verkopen van kunst. Genadeloos en gewiekst manipuleert ze kunstenaars en hun publiek en wordt al snel een grote naam in de kunstwereld. Maar plots is Drewe er niet meer.

Als haar nichtje Marta, die bij haar woont, ontwaakt in het ziekenhuis, blijkt Drewe verdwenen. Langzaam komen de herinneringen van Marta terug. Haar tante is ontvoerd en zijzelf is zwaar gedrogeerd en voor dood achtergelaten in een bos. In het huis van Drewe Hildebrand zijn de ontvoerders vreselijk tekeer gegaan. De vloer is overdekt met een onwaarschijnlijke hoeveelheid bloed.

Het bloed is inderdaad van Drewe, maar dood hoeft zij niet te zijn. Zij heeft van haar eigen bloed een diepvriesmasker laten maken dat uit zijn vitrine was gehaald en op de grond is ontdooid. Bio-anatomische kunst, die zij op haar eigen kenmerkende wijze in de schijnwerpers wist te krijgen. Met de maker van dat moois had zij een gepassioneerde verhouding. Lauren Kelly is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joyce Carol Oates (1938).

Het bloedmasker is haar derde thriller. Een zinderend, broeierig en fascinerend boek, dat een grimmige kijk biedt op merkwaardige kunstpraktijken.

De Geus, 252p. 19,90 euro.

Nu in het nieuws