"Het onderzoek was een lachertje"

Het onderzoek was een lachertje

"Het onderzoek was een lachertje"

Print
Wijnegem - Vrijdag start voor de Antwerpse politierechtbank eindelijk het proces tegen Turnhoutenaar Nelson S. Op 3 december 2006 reed hij in Wijnegem Koen Van Donink dood en sloeg op de vlucht. Zijn ouders koesteren weinig illusies.

“Koen werd op 2 december 2006 twintig jaar”, vertellen zijn vader Jef Van Donink en zijn zorgmoeder Ria Van de Vondel. “Hij zette met wat vrienden een stapje in de wereld."

"Om vier uur ’s morgens was hij te voet onderweg naar een gelegenheid in Schilde, toen hij hier in Wijnegem op de Turnhoutsebaan, ter hoogte van huisnummer 601, werd geschept door een Alfa Romeo die volgens een getuige zeer hard reed."

"Koen werd weggeslingerd en stierf kort daarna. De aanrijder reed naar huis en begon de volgende dag al met de hulp van zijn vader zijn auto te herstellen. Pas na drie dagen kon hij na een tip opgepakt worden.”

Vluchtmisdrijf

Bovenop de dood van Koen was het vluchtmisdrijf de tweede grote klap voor de ouders. “Zelfs een hond laat je niet achter zonder hulp te bieden”, getuigen ze bitter.

“Nelson S. heeft alles gedaan om zijn misdaad eerst te verbergen en daarna te minimaliseren. Hij had een hert geraakt, dacht hij. Ja, in Wijnegem centrum zitten er héél veel grote herten. Hij wou zelfs de schuld voor een deel op Koen steken. We hebben ook nooit excuses of uitleg gekregen.”

Traagheid

Een volgende klap was de traagheid van het onderzoek. “Het was een lachertje. Pas in mei 2007 vond de onderzoeksrechter het nodig een verkeersdeskundige aan te stellen. Die heeft gewoon niéts gedaan en is in december weer van de zaak gehaald."

"De tweede deskundige heeft brandhout gemaakt van het onderzoek. Zo is er geen autopsie geweest op Koen, zodat we ook niet weten hoe zwaar hij gewond was. Dat is dan weer belangrijk om de snelheid van de aanrijder te schatten. Door de lange duur zijn de tenlastenleggingen overdreven snelheid en roekeloos rijgdrag verjaard.”

Proces

Jef en Ria maken zich overigens weinig illusies over het komende proces. “Vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval staat voor ons gelijk aan moord, maar je kan er maar zes maanden tot twee jaar cel voor krijgen. Voor zes maanden word je al niet meer opgesloten, de gevangenissen zitten vol. We zien Nelson S. er met een enkelband vanaf komen.”

Wat zouden ze dan wel willen? “Toch tenminste een levenslang rijverbod, dat Nelson S. geen andere mensenlevens meer kan kapotmaken. En we eisen een zware schadervergoeding, hoger dan het forfait van 10.000 euro per ouder. Hij moet toch op één of andere manier voelen dat hij in de fout is gegaan."

Jan VORSSELMANS, Boris ROUSSEEUW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio