Bekijk de foto's van een ideale Mano Mundo!

Print

Bekijk de foto's van een ideale Mano Mundo!

Boom - Na drie dagen, meer dan 400 artiesten en een recordopkomst bezoekers is zondag het doek gevallen over Mano Mundo. Het werd zonder meer een editie voor de geschiedenisboeken.

Dat het volgens velen Mano Mundo’s Mooiste was, heeft verschillende redenen. Het eerste grote openluchtfestival moet het sowieso van het weer hebben en dat zat de organisatie drie dagen lang mee. Zeker zondag was het zalig toeven op het uitgestrekte provinciale domein.

Bekijk hier de foto's van GvA-fotografen Joris Herregods en Wim Hendrix:

Familiefestival

Het festival wordt ook elk jaar nog meer en meer een familiefestival en na de jongeren en de gezinnen hebben nu zelfs ook de iets ouderen de weg naar Mano Mundo gevonden. Maar deze editie stak er ook muzikaal bovenuit.

Bekijk hier een schitterende panoramafoto.

Op die zestien jaar heeft Mano Mundo op dat vlak immers wel wat geworsteld met zijn identiteit. Op bepaalde momenten was de wereldmuziek te speciaal en te moeilijk voor het grote publiek, op andere leek de muziek zelfs ondergeschikt te worden aan de sfeer. Maar sinds vorig jaar trad de programmatie weer duidelijker op de voorgrond.


Gratis wereldsterren

En deze editie had het meteen allemaal want nergens kun je gratis wereldsterren aan het werk zien als de schitterend spelende Daby Touré, vioolvirtuoos Roby Lakatos en de grande dame van de Jiddische muziek Myriam Fuchs.

Toen die twee er ook nog Abdelli bijhaalden en zo zigeunermuziek, Joodse muziek en Arabische invloeden mengden, verpersoonlijkten ze meteen het basisprincipe van Mano Mundo: diversiteit die een verrijking wordt in plaats van een bedreiging.


Wannes

Bart Peeters – als we puur op het aantal toeschouwers op de wei afgingen veruit de meest populaire artiest op de driedaagse - brak nadien niet alleen het kot af, hij kroop er zelfs op. Na een sterke set van Garland Jeffreys - oef, helden blijven soms wel overeind - ging het richting finale met de Murga Armada.

Ideaal om de laatste krachten uit de dansbenen te persen, hoewel er ook tijd was voor ingetogen momenten door Pieter en Tine Embrechts, opnieuw Bart Peeters en Roland Van Campenhout die met een aantal nummers van Wannes Van de Velde de grootmeester kwamen eren.

Kleinkunst op Mano Mundo: het kan. Zeker als het om Wannes gaat. Hij die ons zoveel leerde over verdraagzaamheid en ons multicultureel zijn. Ideaal op zijn plaats dus, al is het publiek van Mano Mundo natuurlijk niet datgene wat overtuigd moet worden.

Patrick POPPE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio