Lokeren

Wedstrijd moet komst van parkwijk versnellen

Print
Lokeren - De stad neemt met het Hoedhaarproject deel aan de wedstrijd Thuis in de stad. Als het in de prijzen valt, zal het vervallen fabrieksterrein er al over enkele jaren uitzien als een parkwijk met drie- tot vierhonderd woningen.

Twee architectenbureaus werken samen om het Hoedhaarproject meer vorm te geven. De kankerplek in de Veldstraat was vroeger een haarsnijderij waar konijnenvellen werden verwerkt, maar staat nu al tientallen jaren te verkrotten.

Het stadsbestuur heeft intussen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de omvorming tot woonwijk definitief vastgelegd.

Park

Daarmee is een nieuwe stap gezet om de Hoedhaar om te toveren tot een wijk rondom een uitgestrekt park. Er komen drie- tot vierhonderd woningen. Daarnaast is er nog ruimte voor een moskee, een buurtwinkel en een kinderkribbe.

Het gaat dan ook om een uitgestrekt terrein met onder meer de vervuilde site van de Hoedhaarfabriek, de Dallasblokken en akkerland tussen de Koning Boudewijnlaan, Vermeulenstraat en Veldstraat.

Wedstrijd

De architectenbureaus Blaf uit Lokeren en Plus Office uit Leuven zitten samen aan de tekentafel om een concreet plan uit te werken.

Het stadsbestuur neemt met dat plan deel aan de wedstrijd 'Thuis in de stad' van de Vlaamse regering. Inzet is een projectsubsidie van enkele miljoenen euro.

Dallasblokken

Schepen van ruimtelijke ordening Filip Liebaut (CD&V) heeft goede hoop om in de prijzen te vallen. “In 2007 wonnen we voor het project Hoedhaar al 57.000 euro. Met dat geld hebben we onder meer twee externe experts en een ontwerpbureau aangetrokken. Die hebben de krachtlijnen uitgetekend en nu vullen we het plaatje in."

"Er hangt een serieus prijskaartje aan vast. Er is de bodemvervuiling van de Hoedhaarfabriek, maar ook de Dallasblokken, die op termijn worden afgebroken.”

DVR