Puurs draagt schone kleren

Puurs draagt schone kleren

Puurs draagt schone kleren

Puurs - Op de kermis van Breendonk- Dorp (Puurs) was zondag een bijzondere ‘modeshow’ te zien. Wereldsolidariteit Mechelen stelde er de campagne ‘Schone Kleren’ voor. Gemeenten sensibiliseren om stil te staan bij de herkomst van kleren. Dat is het doel van deze catwalk.

De campagne spitst zich toe op de aankoop van werkkleding voor het gemeentepersoneel, maar dient een ruimer doel. Met de actie wil Wereldsolidariteit de consument en gemeenten sensibiliseren om stil te staan bij de herkomst van kleren. In de textielsector zijn kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden namelijk nooit ver weg.

Fair Trade

Zondag liep een aantal vrijwilligers van de jeugddienst, enkele jeugdbewegingen en een aantal deelorganisaties van ACW in ‘schone kleren’ over de catwalk. Onder meer de uniformen van de brandweer en de kledij van de medewerkers van de groendienst en andere gemeentearbeiders passeerden de revue.

“We zijn in Puurs al vele jaren bezig met Fair Trade”, zegt jeugdambtenaar Pieter Van Keymeulen. “Deze actie past perfect in dat plaatje. Het gemeentebestuur heeft zich geëngageerd om aan de campagne deel te nemen."

"Alle diensten die gebruik maken van een uniform, zijn hierbij betrokken. Voor de actie werd hun kleding gescreend en daaruit is gebleken dat het daadwerkelijk om schone kleren gaat. In de toekomst zal dit in de criteria voor de aankoop worden opgenomen.”

Regel- en wetgeving

“Met de campagne willen we aantonen dat niet alleen de prijs van kledij een factor dient te zijn”, zegt Ibrahim Kebe, stagiair van Wereldsolidariteit Mechelen. “Ook de omstandigheden waarin de kledij werd geproduceerd, moet een criterium zijn. "

"Naast het sensibiliseren van de consument willen we politici aanzetten tot een regel- en wetgeving die kan bijdragen tot de toepassing van de arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie. Het moet leiden tot onder meer de uitbanning van kinderarbeid, het betalen van leefbare lonen en het verbod op buitensporige werkuren.”

Bart ROGGEMAN

www.schonekleren.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio