Angela Merkel en Nicolas Sarkozy willen EU zonder Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat maakten ze bekend op een bijeenkomst in Berlijn.

jlenaerts

Merkel wil liever een bevoorrecht partnerschap met Turkije opbouwen dan het land te laten toetreden tot de EU. "We kunnen niet iedereen in Europa als volwaardig lid opnemen. Het heeft geen zin als er steeds meer leden komen en wij niets meer kunnen beslissen", zei Merkel.

Identiteit

Nicolas Sarkozy gaf zijn Duitse collega gelijk: "Als Angela Merkel zegt dat Europa grenzen moet hebben, heeft zij het bij het rechte einde, omdat een Europa zonder grenzen een Europa zonder wil, zonder identiteit, zonder waarden zou zijn." Hij pleit dan ook voor een speciale relatie met de Turkse overheid op economisch en veiligheidsgebied.

Verzet

De onderhandelingen om Turkije te laten toetreden, begonnen in 2005. Duitsland en Frankrijk verzetten zich toen al tegen een mogelijke toetreding, maar het is de eerste keer dat beide landen zo ver gaan om de onderhandelingen te blokkeren.