"Ik durf Justin Timberlake tegen te spreken"

Ze mag Justin Timberlake en Kelly Rowland tot haar vrienden rekenen en was te gast in de talkshow van Oprah Winfrey. Om maar te zeggen dat het oerend hard gaat voor Esmée Denters (20), de Nederlandse zangeres die enkele jaren geleden wereldberoemd werd met haar filmpjes op YouTube. Nu zondag staat ze in Enrique Iglesias’ voorprogramma in de Hasseltse Ethias Arena.

kscherpenberg

Haar biografie leest als een sprookje. Eind augustus 2006 maakt Denters – op dat moment aan de slag als dienster in een pannenkoekenhuis – een pagina aan op YouTube. Ze uploadt verschillende filmpjes van zichzelf waarin ze covers van popsterren als Beyoncé, Alicia Keys en Pink zingt. In amper 9 maanden worden haar filmpjes meer dan 21 miljoen keer bekeken, en niet veel later verdringen platenmaatschappijen elkaar om met Denters te praten.

Europese

Uiteindelijk tekent ze bij Tennman Records, het kersverse label van Justin Timberlake. “Het is allemaal zo snel gegaan”, zegt ze. “Dat eerste filmpje op YouTube, het lijkt alsof het gisteren was (lacht). Het enige waar ik mijn tijd voor genomen heb, is dit album.

Justin vond het belangrijk dat ik niet op de hype zou teren, maar de tijd zou nemen om mezelf te ontwikkelen, om uit te maken hoe het album moest klinken. Waarin ik me onderscheid van andere R&B-sterretjes? Nou, ik laat me inspireren door Amerikaanse voorbeelden, maar ik ben en blijf een Europese. Die combinatie maakt me anders.”

Hoge bomen vangen veel wind, dat beseft Esmée maar al te goed. “En dat geldt niet alleen voor mij”, zegt ze. “De hype die rond me ontstaan is, heeft verwachtingen geschept, maar daarenboven ben ik de allereerste artiest uit de stal van Justin. Ook op zíjn schouders rust veel druk. Ik weet dat niet iedereen me geweldig zal vinden, dus daar lig ik ook niet van wakker. Ik ben trots op mijn album, en dat is wat telt. Wat niet wegneemt dat ik het leuk zou vinden als de 21 miljoen mensen die mijn filmpjes bekeken hebben ook allemaal mijn plaat kopen (lacht).”

Beyoncé

Wie weet, met zo’n gastenlijst. Niet alleen Justin Timberlake zat tijdens de opnames van ‘Outta Here’ achter de knoppen, ook Stargate, Ryan Tedder en Toby Gad, producers die onder meer Rihanna, Beyoncé, Kelly Clarkson, Leona Lewis en Fergie aan wereldhits hielpen.

“Aanvankelijk was ik vrij zenuwachtig, want tenslotte stond ik plots naast mensen van wie ik jarenlang had gedroomd om er ooit mee te mogen samenwerken. Maar het is een harde wereld, en dus moet je a) zeker zijn van wat je wil en b) dat ook durven zeggen tegen de mensen rondom je. Of ik Justin durf tegen te spreken? Ja, omdat ik weet dat hij teleurgesteld zou zijn als ik dat niet deed. Hij vindt het belangrijk dat zijn artiesten een eigen mening hebben.”

En het thuisfront? “Dat moest aanvankelijk met lede ogen toezien hoe ik telkens weer op het vliegtuig stapte om in de Verenigde Staten of Zweden nummers en videoclips te gaan opnemen”, glimlacht Denters, “maar intussen hebben ze door dat ik in goeie handen ben.”

Steven VANCLEEF