Margriet Hermans openhartig over zelfmoordpoging en miskraam

Politica en zangeres Margriet Hermans heeft zo’n dertig jaar geleden een zelfmoordpoging ondernomen. Dat schrijft ze in haar autobiografie Vele levens, die vandaag verschijnt.

kscherpenberg

De 55-jarige Open Vld’ster schrijft in haar boek uitgebreid over hoe ze eind jaren zeventig depressief werd na een mislukte relatie, die eindigde met haar vriend die een jachtgeweer op haar richtte. In de weken daarna kreeg ze last van angstaanvallen en lusteloosheid. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose te horen: een zware depressie.

“De dokter schreef me een - let- terlijk - kleurrijk palet van medicatie voor”, schrijft Hermans. “Maar het hielp niet. Kalmeermiddelen waren uit den boze, want die maakten me gek. Bij vrienden probeerde ik cannabis. Tot ik een keer zo stoned werd dat ik de dokter erbij moest halen.”

Pillen geslikt

“Mijn slaapkamer had ik zwart behangen. Slapen was het enige dat me soelaas bracht. Eigenlijk wou ik niet meer wakker worden, ik die altijd zo van het leven had gehouden… Ik waagde het erop. Ik slikte het hele flesje met mijn psychiatrische pillen in. De slaap overmande me en ik hoopte dat ik nooit meer wakker zou worden. Maar tot mijn grote verbazing gebeurde dat wel.”

Hermans gooide haar leven na die mislukte zelfmoordpoging over een andere boeg. Ze kreeg medicatie die werkte en kwam na een sabbatjaar in Spanje als herboren terug. De politica onthult in haar boek ook dat ze rond haar 38ste een miskraam heeft gehad. Kort daarna werd ze opnieuw zwanger, van dochter Celien (nu 16).

Voorts schrijft Hermans dat ze graag een vrouwenpartij zou oprichten en haalt ze uit naar Yves Leterme (“koppig en rancuneus”).

TDS