"CD&V heeft te weinig gedaan voor de zorgsector"

De wachtlijsten in de zorgsector zullen pas na tien jaar worden weggewerkt. Dat maakte minister van Welzijn Veerle Heeren (CD&V) bekend in 'De zevende dag'.

jlenaerts

Eerder kwam er kritiek van Mieke Vogels (Groen!) dat CD&V te weinig gedaan heeft om de wachtlijsten weg te werken. Volgens Veerle Heeren klopt dit niet: "We hebben de wachtlijsten van 2004 5 jaar later drie keer opgelost. In het plan van Vogels stond dat er 6.600 mensen een zorgvraag hadden, we hebben er 16.000 een antwoord kunnen geven. Er moesten ook 5.600 bijkomende plaatsen komen, we hebben er 7.000 gerealiseerd."

Evoluties

Dat de wachtlijsten verdubbeld zijn, is volgens Heeren te wijten aan andere factoren. "Ondanks al die inspanningen stellen we vast dat de wachtlijst inderdaad is aangegroeid door evoluties in de samenleving. Personen met een handicap worden ouder, hebben langer zorg nodig. En aan de andere kant is er ook de medisch vooruitgang", aldus de minister.

Heeren bekende ook dat de Vlaamse regering nog minstens 10 jaar moet investeren om de wachtlijsten weg te werken: "Wij weten vandaag niet wie zich binnen vijf jaar zal aanmelden. Als je vandaag een verkeersongeval hebt en je wordt zwaar zorgbehoevend, dan moeten wij overmorgen een antwoord kunnen bieden."

Inhaalplan

Niet alleen Groen! heeft kritiek op de wachtlijsten, ook sp.a en LDD vinden dat de CD&V de voorbije 5 jaar te weinig gedaan hebben. "In 2006 zei toenmalig minister-president Yves Leterme dat er een tweede inhaalplan moest komen, dat plan is er niet gekomen", zei Peter Vanvelthoven, Limburgse lijsttrekker voor de sp.a.

Jean-Marie Dedecker van LDD vindt dat er dan weer niet genoeg aandacht is voor zwaargehandicapten: "Daarvoor is er 250 miljoen euro te kort om de achterstallen weg te werken. De knoop zit hem in de algemeenheid van het beleid." Hij pleit dan ook voor een onmiddellijke uitvoering van het persoonsgebonden budget, dat nu nog in een proeffase zit. "Er moet nu gehandeld worden", haalde Dedecker uit naar Veerle Heeren.