Armstrong: "Dit is een klap voor het Belgische wielrennen"

Volgens sportpsycholoog Jef Brouwers is de uitleg die Tom Boonen gaf over zijn druggebruik geloofwaardig. De collega's van de gewezen wereldkampioen uit het peloton reageren sereen op de nieuwe cocaïne-affaire, maar ze noemen het een slechte zaak voor het wielrennen.

ssimons

Boonen, die voor de tweede keer op het gebruik van cocaïne is betrapt, zei dat hij een black-out had. Hij had "blijkbaar" coke gebruikt tijdens een feestje, maar kan zich dat niet te herinneren. Boonen legde de schuld bij het drinken van alcohol.

Alle remmen los

"Alcohol elimineert de alertheid. Het haalt de remmen weg, waardoor je meer en meer in de verkeerde richting gaat", bevestigde sportpsycholoog Jef Brouwers in 'De Zevende Dag'. "In het uitgaansleven begint het meestal met alcohol. Daarna wordt op cocaïne overgeschakeld."

"Tom zal nu zelf moeten beslissen: niet meer drinken of van de cocaïne blijven als hij drinkt."

Prestatieverlagend

"Het is terecht dat cocaïne niet op de dopinglijst staat. Het is niet prestatiebevorderend, eerder prestatieverlagend", zei Brouwers nog.

Quick.Step reageert nog niet

Quick.Step zegt voorlopig niet te willen reageren op het nieuwe cocaïneverhaal rond Tom Boonen. De sponsor wil eerst samenzitten met Patrick Lefevere en Tom Boonen zelf.

De ploegleider blijft wel erg emotioneel. "Ik heb het nieuws vrijdag vernomen. Lore heeft me gebeld. Tom durfde het me zelf niet te zeggen. Ze vroeg me of ik kon gaan zitten, omdat er iets ernstigs gebeurd was. Ik dacht eerst aan een overlijden in de familie, maar toen vertelde ze me het nieuws. Ik kreeg Tom later aan de telefoon. Ik had niet veel zin om te praten."

Collega-wielrenners nemen wel geen blad voor de mond. Zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong (Astana): "Ik leef mee met Tom. We zijn bij US Postal nog ploegmaats geweest. Ik vind dit wel eerder een sociaal probleem dan een sportief. Zo moeten we het bekijken."

"Dit is een klap voor hem, voor zijn team en voor het Belgische wielrennen. Tom moet zich afvragen of hij een probleem heeft en hoe hij dat moet oplossen. Hij is niet de enige die aan de verleiding toegeeft. Ik wens hem het allerbeste en hoop dat hij dit kan oplossen."