Zuid-Afrika vergeet slachtoffers xenofobie

Na de inauguratie van de nieuwe Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma gisteren, met een feest dat 6,6 miljoen euro kostte, zullen de meeste leiders van het land maandagochtend waarschijnlijk nog aan het bijkomen zijn. En alle ogen zullen maandag gericht zijn op het nieuwe kabinet en de nieuwe vice-president.

ssimons

Een officiële herdenking van het xenofobische geweld dat een jaar geleden uitbrak in de township Alexandria en zich verder over het land verspreidde, zit er niet in. Bij dat geweld tegen immigranten werden tientallen mensen vermoord en verkracht en raakten 150.000 mensen dakloos.

Geen herdenkingen

Volgens de presidentiële woordvoerder Thabo Masebe zijn er geen officiële herdenkingen gepland. “We kijken vooruit.” Experts zeggen dat er bijna niets is gedaan om de daders op te sporen en dat er in de toekomst opnieuw dergelijk geweld kan uitbreken.

“Er zijn een paar mensen veroordeeld, maar er zijn weinig inspanningen geweest om de drijvende krachten achter het geweld te vinden. De beschuldigingen tegen sommige arrestanten werden ingetrokken onder druk van de gemeenschap”, zegt Loren Landou, directeur van het Programma Gedwongen Migratie van de Universiteit van Witwatersrand.

Crisis

Landau zegt dat met het einde van het massale geweld ook een einde kwam aan de politieke interesse in xenofobie. De aandacht van de media verschoof naar de nationale verkiezingen en de wereldwijde economische crisis.

JS

IPS