Manic Street Preachers gebruiken lyrics "dode" Richey op nieuwe album

De Welshe groep Manic Street Preachers brengt op 18 mei een nieuw studioalbum uit. Daarop zullen nummers staan die teksten van Richey James Edwards staan, het groepslid dat in 1995 spoorloos verdween.

ssimons

Gitarist Richey (foto, rechts) is intussen meer dan 14 jaar vermist. Zijn auto werd kort na zijn verdwijning teruggevonden bij de Severn Brigde, een plek waar veel mensen zelfmoord plegen.

Richey zelf werd echter nooit teruggevonden. Volgens sommigen omdat de stroming het lichaam naar de zee zou gevoerd hebben, volgens anderen omdat hij nog leeft en niet gevonden wíl worden. In november vorig jaar werd Richey officieel doodverklaard.

Goedkeuring

De negende studioplaat van de Manics heet 'Journal For Plague Lovers' en bevat teksten die Richey kort voor zijn verdwijning aan de andere groepsleden overhandigde. De ouders van de gitarist hebben hun goedkeuring gegeven om de teksten te gebruiken.

"We wilden weer in dezelfde kamer als Richey vertoeven", zegt zanger James Dean Bradfield (foto, links) over het opnemen van de nummers. "Jarenlang waren we niet klaar om de teksten te verwerken in onze nummers. Nu voelt het juist aan."