Greet Geypen verdiept zich in geheimen Mechels liberalisme

Greet Geypen verdiept zich in geheimen Mechels liberalisme

Greet Geypen verdiept zich in geheimen Mechels liberalisme

Print
Mechelen - Bart Somers is niet de eerste liberale burgemeester van Mechelen zoals veel mensen aannemen. Dat staat in een nieuw boek van historica Greet Geypen.

“Somers was in 2001 wel de eerste blauwe burgemeester in honderd jaar. Maar Jean-Henri de Perceval was in 1836 de eerste. De man werd in 1811 trouwens al eens aangesteld als burgemeester van Putte”, zegt Geypen, in de Dijlestad sinds 2007 schepen van Openbare Werken.

Historica

“Laat het wel duidelijk zijn. Ik heb dit boek niet geschreven als politica, wel als historica”, benadrukt ze. In net geen tweehonderd bladzijden heeft Greet Geypen de geschiedenis van het liberalisme en de liberale partij geschetst. “In de periode van 1830 tot 1961, ook de minder fraaie kantjes.”

Al heeft Geypen ook geprobeerd om haar eerste werk te doorspekken met wetenswaardige anekdotes die vooral leuk zijn om lezen. “Lamot bijvoorbeeld verhuisde in 1855 zijn brouwerij van Boom naar Mechelen. Richard, een van de zonen, werd gemeenteraadslid. Hij zorgde ook voor de lening voor de bouw van Huis Den Arend in de Befferstraat”, weet Geypen.

Rijk liberaal verleden

En ene Walter Van Haesendonck was niet alleen de architect van het stedelijk zwembad aan het Rode Kruisplein. Hij was ook bouwmeester en liberale schepen in de stad.

“Goswin De Stassart schopte het dan weer tot eerste Belgische senaatsvoorzitter en eerste grootmeester- vrijmetselaar van de loge”, zegt Greet Geypen. Hij was overigens niet de enige aan wie een straat werd gewijd. Ook de liberale letterkundige Maurits Sabbe en de liberale kunstenaar Willem Geets kregen die eer.

Paul Lamorelle stond aan de wieg van de nationale liberale vakbond. “Supporters van Racing Mechelen kunnen in het boek lezen dat hun stichter voor de Liberale Partij schepen en parlementslid was. Of hoe het Mechelen van vandaag verwijst naar het rijke liberale verleden van onze stad”, besluit Geypen.

SVH

Het boek kost 15 euro

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio