Herman Daems nieuwe voorzitter Fortis Bank

Herman Daems, de huidige voorzitter van de investeringsmaatschappij GIMV, wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter van Fortis Bank. Zijn benoeming komt er van zodra het Franse BNP Paribas 75% van de aandelen in de bank in handen heeft.

kscherpenberg, jvangeyte

De voordracht van Daems is een politiek signaal van de Fransen. Zij laten de voorzitterstoel van de grootste Belgische bank in Belgische handen. De operationale leiding wordt wel toevertrouwd aan een Fransman. Jean-Laurent Bonnafé neemt straks de touwtjes in handen. Nu is die nog in handen van de Antwerpenaar Filip Dierckx.

Daems heeft er al een hele professionele weg opzitten. Hij is professor aan de KU Leuven, was een tijdlang kabinetschef van toenmalig Vlaams minister van Economie Eric Van Rompuy en stapte daarna over naar de GIMV. Hij is ook voorzitter van de commissie die zich buigt over het deugdelijk bestuur van ondernemingen in ons land.

Doelstelling

In een reactie op zijn benoeming verklaarde hij: "Ik wil drie dingen realiseren. Op de eerste plaats wil ik ervoor zorgen dat België opnieuw ten volle zal kunnen bouwen op een Fortis Bank die ten dienste staat van de Belgische bevolking en ondernemingen. Daarnaast zal ik het management bijstaan in een integratieproces. Ten slotte zal ik het management helpen internationale opportuniteiten te verkennen.

Daems is vertrouwd met het dossier van Fortis. Hij begeleidde de Belgische Staat toen die onderhandelde over een overname van Fortis Bank door BNP Paribas. De Belgische Staat wordt straks met een belang van 25% minderheidsaandeelhouder van Fortis Bank.

JVG

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER