Lokeren

"Bemanning drukte op verkeerde knop"

Heemkundige André De Munck achterhaalde na 65 jaar de waarheid achter een bombardement dat in Lokeren aan 85 burgers het leven kostte. Die waarheid is heel banaal: iemand drukte te vroeg op de bomknop.

Bij het vreselijke bombardement op 11 mei 1944 lieten 85 burgers het leven, tientallen waren gewond en verminkt en honderden huizen werden vernield of beschadigd.

Waarom de geallieerden meer dan 100 bommen boven Lokeren dropten, werd nooit onthuld. Tot vandaag. Algemeen werd aangenomen dat het station van Dendermonde het doel was. De Amerikaanse piloten zouden Lokeren verward hebben met Dendermonde.

Schaarbeek

André De Munck van heemkundige kring De Souvereinen geloofde die piste niet en startte zelf een onderzoek.

“Het eigenlijke doelwit van de bombardementsvliegtuigen was het spoorwegknooppunt in Schaarbeek. De Amerikanen bereidden de landing in Normandië voor. Drie formaties van telkens 21 vliegtuigen vlogen over Lokeren en bij de laatste formatie is het misgelopen”, steekt André De Munck van wal.

Vergissing

"Enkele minuten voor een bombardement worden in het vliegtuig kleppen geopend, zoals bij het landingsgestel. Een onervaren bemanningslid drukte op de verkeerde knop en loste daarmee te vroeg de bommen."

"De bomverantwoordelijken in de andere vliegtuigen in de formatie beseften te laat dat het om een vergissing ging en dropten eveneens hun bommen. Toevallig net boven Lokeren, toevallig boven de wijk Lindestraat – Sterrestraat."

Contact met bommengooiers

In het juninummer van De Souvereinen beschrijft De Munck tot in detail hoe zoiets kon gebeuren. “Een samenloop van omstandigheden. Het is niet de bedoeling om schuldigen aan te wijzen, uiteindelijk kwamen de Amerikanen ons bevrijden."

"Via forums op het internet ben ik in contact gekomen met de zonen van de Amerikaanse soldaten uit die bomgroep. Zo kwam ik te weten dat na een operatie verslagen werden gemaakt. Die heb ik, tegen betaling, opgevraagd, net als de missierapporten.”

Het nummer over het bombardement is niet in de handel verkrijgbaar, leden van De Souvereinen krijgen het gratis toegestuurd.

Dirk VAN REUSEL