Vertrouwen in politici en bankiers nog nooit zo laag

Het vertrouwen van de Belg in politici en bankiers lag nog nooit zo laag. Dat beweert het marktonderzoeksinstituut GfK. Ook CEO's en vakbonden krijgen af te rekenen met meer wantrouwen. De brandweer (97 procent), artsen (90 procent) en leerkrachten (88 procent) genieten dan weer het meeste vertrouwen.

kscherpenberg

"Wat dit jaar toch wel opmerkelijk is, is het feit dat het vertrouwen in vrijwel alle beroepscategorieën achteruit gaat", aldus Mark Hofmans, algemeen directeur van GfK. Enkel artsen (90 procent), mensen van liefdadigheidsinstellingen (55 procent) en journalisten zijn iets betrouwbaarder geworden. Toch blijven die laatsten (41 procent) onbetrouwbaar voor meer dan de helft van de ondervraagden.

Met 45 procent scoren de bankiers hun slechtste score ooit. "Een drietal jaar geleden haalden de bankiers nog scores rond de 70 procent. Vandaag heeft slechts 9 procent van de ondervraagden veel vertrouwen in bankiers", weet Hofmans.

Het vertrouwen in de politici is in 2008 dan weer afgenomen van 20 tot 18 procent. Vlamingen hebben in hen wel iets meer vertrouwen dan de Franstaligen.