Nog geen ice hasj in België

Nog geen ice hasj in België

Nog geen ice hasj in België

Print
“Ice hasj werd nog niet gesignaleerd in België en het is onwaarschijnlijk dat het hier populair wordt”. Dat liet minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) weten aan senator Margriet Hermans (Open Vld).

Ice hasj is supersterke hasj die gemaakt wordt van knipafval van wietplanten en die in Nederland sinds vijf jaar op de markt is. Hij zou een gehalte aan THC (het actieve bestanddeel van cannabis, waarvoor de gebruikers het eigenlijk doen) hebben van 70%.

Hermans vreesde voor verspreiding van die hasj, maar Onkelinx ziet geen gevaar. “In Nederland verkoopt 10% van de coffeeshops ice hasj en de prijs is beduidend hoger. Er zijn geen incidenten bekend in verband met ice hasj, vermoedelijk omdat het ervaren cannabisgebruikers zijn die hem benutten”.

Niet schadelijker

Onkelinx geeft nog mee dat “er geen enkele aanwijzing is dat sterker geconcentreerde cannabis (met een hoger THC-gehalte dus) op de lange duur schadelijker is dan andere cannabis”. Ze denkt dat de “acute effecten” van ice hasj dezelfde zijn als die van gewone cannabis.

De minister zegt verder dat het THC-gehalte van de nederhasj 27,6% bedraagt. “Uit de analyses tussen 2002 en nu blijkt dat het THC-gehalte in de Belgische cannabis 13% is, in 2008 zelfs maar 9,43%. In slechts 0,4% van de bestudeerde gevallen was dat gehalte hoger dan 30%”, aldus de minister.

"Geen ongevaarlijke softdrug"

Hermans waarschuwt evenwel voor de gevaren van cannabis, die voor haar “geen ongevaarlijke softdrug meer is”, te meer daar de politie toch al één keer hasj op de kop tikte met een THC-gehalte van boven de 70%.

Voor meer informatie over het Belgische cannabisgebruik, zie dit artikel op de expertensite van John De Wit

Nu in het nieuws