Arena wil 15,5 miljoen voor asielcentra

“Als niemand uit de open asielcentra wordt verwijderd, dan zijn tegen einde 2009 1.853 nieuwe plaatsen nodig. Tegen dan moeten 17.451 personen opgevangen worden. De kostprijs van deze extra plaatsen bedraagt in 2009 alleen al 15,5 miljoen.” Dat liet minister van Integratie Marie Arena (PS) weten aan senator Nahima Lanjri (CD&V) en het kernkabinet buigt zich vandaag over Arena’s verzoek.

ssimons

Die nieuwe plaatsen zijn volgens Arena niet nodig als men de asielzoekers die hun aanvraag voor 1 juni 2007 hebben ingediend verplicht doorstuurt naar de OCMW’s. Dan komen er 2.700 plaatsen vrij, maar dat kost dan alleen dit jaar nog 4,4 miljoen euro aan de OCMW’s, die dan het leefloon moeten uitbetalen.

Het kernkabinet discussieert vandaag over Arena’s voorstel, maar een oplossing wordt niet verwacht. Want een werkgroep tussen de kabinetten leverde gisteravond alvast weinig op.

Aanzuigeffect

Migratieminister Turtelboom (Open Vld) wil absoluut niet opnieuw financiële steun aan asielzoekers geven, omdat dit een aanzuigeffect heeft en we dan binnen de kortste keren weer met 40.000 asielzoekers zitten. Zij wil ook geen bijkomende plaatsen, maar stelt dat een reeks andere mensen uit de centra kunnen worden verwijderd, zodat geen extra plaatsen nodig zijn. Volgens de migratieminister zullen er met Arena’s voorstellen altijd maar meer mensen in de centra opgevangen moeten worden.

Turtelboom wil de lijst van al wie in die centra verblijft, om de illegalen uit het land te kunnen verwijderen. Maar die lijst wil Arena dan weer niet geven. Momenteel vangen de centra 16.526 personen op, maar er is eigenlijk slechts plaats voor 16.511.

Voor meer informatie over deze discussie zie de expertensite van John De Wit.

Vastgoed

Jobs in de regio