Nieuwste expo Körperwelten toont seks met lijken

Print
Vanaf morgen zwiert het Berlijnse Postbahnhof de deuren open voor de nieuwste Körperwelten- tentoonstelling ‘De levenscyclus’. En jawel hoor, ‘Dokter Dood’ Gunther von Hagens heeft het ‘m weer geflikt... De Duitse media verspilt namelijk liters inkt aan één bepaald ‘stilleven’: dat van een copulerend koppel.

“In ‘De levenscyclus’ tonen we alles, van de verwekking tot de dood”, aldus von Hagens. “Dood en seks zijn allebei taboethema’s, dat besef ik. Maar in deze nieuwe expositie breng ik ze samen. De dood hoort nu eenmaal bij het leven, en zonder seks ontstaat geen leven”, verdedigt de Duitse plastinatiepaus zijn nieuwste project.

"Geen lijkenschennis"

Het verwijt dat hij zich schuldig maakt aan lijkenschennis, veegt von Hagens van tafel. “Twee derde van de mannelijke én een derde van de vrouwelijke vrijwilligers die hun overleden lichaam afstaan aan mijn plastinatieproject gaven in hun donatieformulier aan dat hun lichaam mocht gebruikt worden om de seksuele daad in beeld te brengen.”

Frappant detail: de beide lichamen hebben zich tijdens hun levens nooit in levenden lijve ontmoet en worden pas nu postuum met elkaar verenigd.

RoRo

‘Körperwelten en De levenscyclus’, van 7 mei t.e.m. 30 augustus in Postbahnhof am Ostbahnhof, Berlijn. Info: www.koerperwelten-deutschland.de

Bekijk ook deze YouTube-video:

MEEST RECENT