De Clerck tegen "illegale" partydrugstest

De Clerck tegen illegale partydrugstest

De Clerck tegen "illegale" partydrugstest

Print
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is totaal tegen de idee om partydrugs te testen op hun kwaliteit. Het is zelfs een misdrijf.

Dat liet zijn kabinetsmedewerkster Hildegard Penne, dinsdag weten aan de Senaatscommissie Justitie. Die discussieerde over een resolutie van Senator Paul Wille (Open Vld). Hij wil partydrugs (XTC, cocaïne, speed…) in dancings laten testen op hun kwaliteit. Zo kan men verhinderen dat allerlei gevaarlijke rommel (glasvezels, rattenvergif...) vermengd wordt met cocaïne of in XTC wordt verwerkt.

Wille wil met zijn voorstel drugsdoden voorkomen en een beter zicht krijgen op de verspreiding van dit soort drugs, die z.i. in de uitgangssector algemeen verspreid zijn. Hij beklemtoonde dat hij “geen jota wil veranderen aan de drugswet” en dat “alle drugs schadelijk zijn”.

Maar hij wil – net zoals bij de momenteel toegelaten spuitenruil voor heroïnegebruikers – de schade voor de volksgezondheid beperken. Hij beklemtoonde dat de VAD, een Vlaamse hulpverleningsorganisatie voor drugs en alcohol, voor zijn voorstel is gewonnen.

"Vals veiligheidsgevoel"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) steunt het voorstel eveneens enthousiast, maar minister van Justitie Stefaan De Clerck liet dinsdag weten dat de regering hierover geen standpunt heeft en dat hij alvast tegen is.


“De controle van de kwaliteit schept een vals gevoel van veiligheid bij de gebruiker en dreigt het drugsgebruik te stimuleren. Zo’n controle geeft een verkeerd signaal aan jongeren. Het idee botst met de basisfilosofie van het drugsbeleid van deze regering, dat het gebruik van drugs wil ontraden”.

"Strafbaar"

Volgens kabinetsadviseur Hildegard Penne is het testen van drugs alvast volgens twee wetten strafbaar: volgens de drugswet omdat het drugsgebruik vergemakkelijkt; en ook volgens de wet op het schuldig verzuim tegenover een persoon in nood. Men kan het voorstel niet aanvaarden zonder de drugswet te wijzigen, betoogde ze.

Het voorstel is volgens haar ook onmogelijk volgens de drugsresoluties die de Verenigde Naties hebben goedgekeurd. Tenslotte is niet duidelijk hoeveel dit zal kosten.

CD&V en LDD spraken zich tegen het voorstel uit, de MR reageerde verdeeld en de Waalse en Vlaamse socialisten en het VB bleven afwezig. De Senaatscommissie denkt nu na of ze hoorzittingen over dit voorstel gaat organiseren, dan wel een studiebijeenkomst over het hele drugsbeleid.

Lees ook: 'Cocaïnegebruik in België verdubbeld in vijf jaar tijd'

JDW

.

Nu in het nieuws