Extreemrechts rukt op in Oost-Europa

Extreemrechts rukt op in Oost-Europa. De racistische aanvallen nemen zienderogen toe. Extreemrechtse partijen hebben de wind in de zeilen. Dat zal straks ook in het Europees Parlement te merken zijn, vrezen sommigen.

wverhaert

Mensenrechtenorganisaties registreren steeds meer gewelddadige, in sommige gevallen dodelijke aanvallen tegen Roma en andere etnische en religieuze minderheden in Oost-Europa.

In Hongarije werden vorig jaar zeven Roma-zigeuners vermoord en waren er tientallen aanvallen op Roma-huizen. In Tsjechië werd midden april het huis van een Roma-familie in brand gestoken. Een tweejarig meisje en haar ouders werden in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Verjaardag van Hitler

De aanval op de Roma-familie gebeurde op dezelfde dag dat 300 neonazi’s een optocht hielden in Usti nad Labem, elders in Tsjechië, om de verjaardag van Adolf Hitler te vieren. Kort nadien pakte de Tsjechische politie de voormalige Ku Klux Klan-leider David Duke op, die in het land was voor een lezingenreeks.

In Slovakije vroegen mensenrechtengroepen vorige maand het ontslag van het politiehoofd en de minister van Binnenlandse Zaken. Een video was opgedoken waarop politieofficieren te zien waren die Roma-jongens hadden verplicht zich uit te kleden en elkaar te kussen en slaan.

Bron: RP (IPS)