Zimbabwaanse activisten opnieuw aangehouden

18 mensenrechtenactivisten zijn opnieuw aangehouden wegens beschuldigingen van een complot tegen Zimbabwaans president Robert Mugabe. De activisten beweren tot een bekentenis gedwongen te zijn.

cgoesaert

In december werden de mensenrechtenactivisten ervan beschuldigd plannen te smeden om het huidige regime van president Mugabe ten val te brengen. Pas twee maanden geleden werden ze vrijgelaten, maar een rechter wil hen opnieuw achter de tralies in afwachting van een hoorzitting volgende maand.

Martelingen

Een groot deel van de activisten behoort tot de Movement for Democratic Change (MDC), de voormalige oppositiepartij van premier Morgan Tsvangirai. Na een woelige verkiezingsperiode, vormt de MDC sinds februari een eenheidsregering met de partij van president Mugabe. Premier Tsvangirai overleefde kort daarop een aanslag op zijn leven, waarbij zijn vrouw het leven liet.

Door de verdeeldheid in de regering bleef enige verbetering uit voor het land, dat al maanden in een diepe crisis zit. Een verzoeningsreis in april moest daar verandering in brengen, maar de aanhouding van de activisten brengt de broze relatie tussen de regeringspartijen opnieuw in het gedrang.