Centea trekt record aan spaargeld aan

Centea trekt record aan spaargeld aan

Centea trekt record aan spaargeld aan

Print
De spaarbank Centea heeft vorig jaar voor bijna 711 miljoen euro aan vers spaargeld aangetrokken. Dat is een record. De trend zet zich door in de eerste maanden van 2009.

Centea, dat tot de KBC-groep behoort en via een netwerk van 692 verkooppunten met zelfstandige agenten werkt, kon 'profiteren' van de economische en financiële crisis. Die onzekerheid zet de consument er toe aan om meer te sparen. Voorts waren kleinere banken relatief bevoordeeld door het feit dat spaarders hun tegoeden meer gaan spreiden om bij meer instellingen te kunnen genieten van de garantie van het Beschermingsfonds. Dat waarborgt hen dat ze bij een eventueel faillissement van hun bank hun gelden tot 100.000 euro met zekerheid kunnen recupereren.

De consumenten plaatsten hun bijkomende tegoeden vooral in kasbons en termijnrekeningen, minder op spaarboekjes. Eind vorig jaar stond op de spaarboekjes van Centea daardoor 4,546 miljard euro aan geld. Op kasbons en termijnrekeningen was dat respectievelijk 1,924 miljard en 806,471 miljoen euro.

Winst

"De bank zelf ondervindt geen rechtstreekse gevolgen van de internationale kredietcrisis", zegt de nieuwe algemeen directeur Paul D'Haeyer. "We trekken meer spaargeld aan dan we leningen toestaan. We zijn dus niet afhankelijk van andere banken voor onze financiering. Bovendien beleggen we onze overschotten niet in het buitenland of in aandelen. We plaatsen ze gewoon in staatsobligaties."

Centea kon 2008 dan ook afsluiten met een nettwoinst van 67,9 miljoen euro. Dat was amper 4,2% minder dan in het recordjaar 2007.

Werkgelegenheid

Bij Centea werken momenteel omgerekend 419 voltijdsen. Plannen om dit te wijzigen, heeft de instelling momenteel niet. Eind vorig jaar werden wel 33 functies geschrapt. Dat werd bekomen via gouden handdrukken, het niet vervangen van afvloeiingen en tijdskrediet.

JVG