Aantal zelfmoorden op Belgische spoorwegen stijgt

In 2008 hebben iets meer mensen zelfmoord proberen te plegen door voor een trein te springen dan in 2007. Als gevolg van zelfmoordpogingen op de spoorlijnen staan de treinen in ons land gemiddeld twee uur per dag stil. Dat stelt senator Martine Taelman (Open Vld).

ghouben

De federale spoorwegpolitie noteerde in het afgelopen jaar 121 zelfmoorden en 60 pogingen, terwijl er in 2007 114 zelfmoorden en 58 pogingen waren. De cijfers werden in het parlement gegeven door minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) op een vraag van senator Martine Taelman.

In de eerste helft van 2008 liep de NMBS 450 uur vertraging op en moesten 437 treinen worden afgeschaft als gevolg van zelfmoordpogingen. Dat bevestigde minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V).

Financiële schade

De zelfmoordpogingen deden het financieel verlies bij de NMBS in 2007 oplopen tot 295.000 euro. Die schade wordt in eerste instantie verhaald op de familiale verzekering van de zelfdoder. Als die niet aanwezig is zullen de financiële middelen van de persoon die zelfmoord pleegde worden aangesproken. In laatste instantie zal de familie van het persoon opdraaien voor de kosten.

De NMBS is intussen een mediacampagne gestart om de mensen af te raden om voor de trein te springen.

Vastgoed

Jobs in de regio