Politie focust op 'Bende van Rozemaai'

De Bende van Rozemaai - zo’n twintig tieners tussen 10 en 17 jaar - maakt al sinds begin april Ekeren en omgeving onveilig. De politie neemt maatregelen.

jvandermosten

De wijde buurt rond het Schindebad wordt al sinds het begin van de paasvakantie geteisterd door een twintigtal minderjarigen van gemiddeld 15 jaar. De jongsten zijn 10, de oudsten 17.

Vermoed wordt dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de brandstichting bij De Zonnepinkers. Vier auto’s van scoutsleiders werden het voorbije weekend beschadigd. Eentje brandde zelfs uit.

Escalatie

De ‘bende’ werkt in wisselende formaties. “De meeste van de minderjarigen, zowel allochtonen als autotochtonen, wonen op de Rozemaai”, stelt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Het begon in de paasvakantie met klein vandalisme, zoals spuwen op spiegels in appartementsgebouwen. Daarna volgde de ezel uithangen en mensen lastig vallen op de kermis.”

Maar het escaleerde dus tot brandstichting, mogelijk ook die bij De Zonnepinkers. De vier auto’s werden in beslag genomen voor sporenonderzoek. Bij eerdere incidenten werden al minderjarigen voor de jeugdrechter geleid.

Toezicht

Maandag volgde een spoedoverleg tussen politie, district Ekeren en buurtregisseurs. “De situatie is aan het ontsporen. Besloten werd met onmiddellijke ingang een verhoogd politietoezicht in te voeren, voor een langere periode”, weet districtsvoorzitter Ronny Kruyniers. “Er vertrekt ook een schrijven naar de burgemeester, waarin het district een onderhoud vraagt.”

Afgesproken werd ook samen te werken. Niet alleen politie - afdeling Noord en Jongerencriminaliteit - en district focussen op de Bende van Rozemaai, maar ook verschillende stadsdiensten. “Ik betreur dat het om minderjarigen gaat”, aldus Kruyniers. “Misschien moet de mentaliteitsverandering ook gebeuren aan de basis en moeten we de ouders hulp bieden.”

ASN, CM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio