Gevangenen van Breendonk zijn niet langer een nummer

Een bureel van de Duitsers ten tijde van het concentratiekamp Fort van Breendonk doet voortaan dienst als interactieve tentoonstelling.

cgoesaert

“Met deze tentoonstelling krijgen alle gevangenen hun gezicht en hun menselijkheid terug”, zegt conservator Olivier Van der Wilt.

3500 gevangenen

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten hier zowat 3.500 gevangenen opgesloten. In het huidige project ’Ik ben geen nummer’ willen we die gevangenen letterlijk een gezicht geven. Via een interactief computerprogramma hebben we nu al bijna 1.200 gevangenen met hun foto erbij.”

“Vanaf hun aankomst in dit SSAuffanglager- Breendonk werd er alles aan gedaan om deze gevangenen te ontmenselijken. Ze werden beroofd van hun naam en identiteit en ze kregen een nummer”, voegt historicus Dimitri Roden er aan toe.

Confrontatie

In deze interactieve ruimte staan vijf computers en schermen waarop je door aanraking de informatie op onder andere naam en gemeente van de gevangene kan tevoorschijn toveren. De gids of leerkracht die een groep begeleidt beschikt over een groot scherm om een en ander duidelijk te maken.

De jeugd wordt zo geconfronteerd met het beeld van bijvoorbeeld een leeftijdsgenoot die hier destijds zat. Zo wordt de ‘historisch kloof’ verkleind.

Ontbrekende foto's

“We mikken toch ook op de vele individuele bezoekers die misschien informatie over hun grootvader komen opzoeken. We hopen ook zo nog aan ontbrekende foto’s te geraken”, zegt Dimitri Roden die samen met de conservator en collega Tinne Jorissen het leeuwenaandeel van het opzoekingwerk op zich hebben genomen.

Eens het interactieve deel van de gevangenen achter de rug is, is het volgende project de 43.000 Belgische politiek gevangenen eveneens een gezicht te geven.

JB

www.breendonk.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio