"Ze vreten alles op in het Stadspark"

Ze vreten alles op in het Stadspark

"Ze vreten alles op in het Stadspark"

Print
Antwerpen - In het Stadspark is een tweede generatie konijnen aan het opgroeien. De tamme konijnen die er werden gedumpt, kweken namelijk vrolijk verder. Met een babyboom als resultaat.

Er zat al een konijnenplaag maar sinds er kleintjes worden geboren, is het moeilijk om géén konijn te spotten als je door het Stadspark wandelt.

70 tot 80

“Ik schat dat het er nu zeventig tot tachtig zijn”, zegt Henri Vandenbossche van Socio vzw, dat van de stad de opdracht krijgt om de beestjes te vangen. “De konijnen hebben de winter overleefd in warme holletjes onder de grond. De jongen zijn daar geboren en komen met het mooie weer naar buiten.”

Blij is Henri Vandenbossche daar niet mee. “We proberen ze te vangen en onder te brengen bij mensen thuis en in kinderboerderijen. Maar het is niet bij te houden. Ze kennen ons ondertussen, dus het is moeilijk om ze te vangen. Voor die beestjes is het niet goed om buiten te leven, en voor het park is het ook slecht. Ze vreten alles op.”

De mannen van de Groendienst die in het park aan het werk zijn, bevestigen dat. “Ze eten niet alleen gras, maar ook viooltjes en andere planten. Binnenkort wordt de zomerbegroeiing geplant, dat wordt een gastronomisch lekkernij”, zegt Frank. “Voor het park is het natuurlijk niet goed. Al zien we ook dat mensen massaal wortels en ander eten komen brengen.”

Vrijlaten

Schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open Vld) zegt weinig te kunnen doen aan de plaag. “We laten ze vangen, dat is een diervriendelijkeoplossing. Het probleem ligt vooral bij de mensen die de dieren dumpen. Blijkbaar zijn er zelfs mensen die konijnen kopen op de Vogelmarkt om ze daarna in het park vrij te laten bij wijze van goede daad. Dat is het dus niet hé.”

Volgens Henri Vandenbossche worden er nog steeds nieuwe exemplaren gedumpt. “Vorig jaar zaten er nog geen grijze dieren, nu wel. En we hebben dit voorjaar ook voor het eerst konijnen met flaporen gezien.” Ondertussen zitten ook aan Hof ter Lo al een stuk of dertig konijnen. Zelfs op het Stuivenbergplein is ondertussen een zwart konijn gesignaleerd.

Maaike FLOOR

Wie een konijn zoekt of kwijt wil, kan contact opnemen met Socio vzw aan de Lakborslei in Deurne: 03-325.26.70

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio