Tuinbouwer uit Broechem teelt lekvrije tomaten

De nieuwe norm in tomaten is gezet. Leo en Marja Verdonck telen als enigen in België in hun serres in Broechem de ‘Intense’. Een tomaat die niet lekt en toch even vol van smaak is als een andere.

jvandermosten

“We zijn er drie jaar geleden mee begonnen op een beperkte oppervlakte”, vertelt Marja. “Op dat moment was er nog een andere teler in België mee bezig, maar die is al gestopt. Het resultaat en de opbrengst was het eerste jaar niet om over naar huis te schrijven, maar ondertussen staat de nieuwste tomaat op punt.” Dit jaar groeit de Intense in een serre van 1,7 hectare.

De Intense is een tomaat die niet ‘lekt’ als je hem doorsnijdt. Marja: “Het klinkt misschien niet spectaculair, maar eigenlijk is het dat wel. Een broodje smos zal nooit meer zijn wat het was. Leg een gewone tomaat op een broodje en enkele uren later heb je een doorweekt broodje. Met de Intense is dat verleden tijd.”

Internationaal

Wanda, de dochter van Leo en Marja, studeert aan de Karel de Grotehogeschool en werkt momenteel aan een aftudeerproject over internationaal ondernemen. “Ik zoek dus uit of de nieuwe tomaat een kans maakt in de supermarkten. Voor winkels die al een ruim aanbod hebben en mikken op kwaliteit, is de Intense zeker bruikbaar. Ongeveer 80 procent van de tomaten is voor vers gebruik en de rest wordt versneden en verwerkt. Daar ligt dus de toekomst. Het beperkte gewichtsverlies is een andere grote troef.”

Guy Jennes van GreenPartners, een coöperatieve telersvereniging van tuinbouwers, gelooft rotsvast in de Intense. “Leo en Marja waren ook de eersten om de pruimtrostomaat te telen en nu nemen ze opnieuw het voortouw."

Missing link

"De Intense was de missing link onder de tomaten. Mensen hebben steeds minder tijd om zelf te koken. In het segment van de voorverpakte salades is er zeker een plaats voor de Intense. Geen natte boel in het potje, maar een lekkere, volle, droge tomaat. Investeren en innoveren loont en dat wordt opnieuw bewezen.”

MDSW