Brasserie De Brokkelinck bedekt met roet

De brand vernielde een deel van de veranda, maar verspreidde vooral veel roet in de zaak. Het is niet duidelijk hoe het gordijn en daarna een stuk van de veranda in brand vloog.

knuyens

De brand brak uit aan het raam helemaal rechts in veranda met zicht op het recreatiepark De Ster. Om een nog onverklaarbare reden vatte daar een gordijn vuur.

Onbekende oorzaak

“We kregen rond half drie een alarm binnen. We dachten eerst dat het om een inbraak ging. Uiteindelijk bleek het een brand", vertelt zaakvoerder Ben Stassen.

"We hebben nog geen flauw idee van de oorzaak. Op dat moment waren er op die plaats geen kaarsen meer aanwezig. Onderzoek wees ook uit dat het niet om een kortsluiting ging. Brandstichting is evenmin aan de orde. De politie gaf onze zaak al na een halfuur onderzoek vrij.”

Stassen nam het restaurant over in 1991. Dat is ook het moment waarop er in de huidige veranda aan Restaurant De Brokkelinck werd geïnvesteerd. “Hij is het visitekaartje van onze zaak geworden. Hier heb je een schitterend zicht op het recreatiedomein.”

Roetneerslag

De zaakvoerder huurde een gespecialiseerde firma in om tot in de kleinste hoekjes het roet op te ruimen.

De roetneerslag sloeg veel sterker toe dan dat je op het eerste gezicht zou denken. “Kijk naar het plafond”, wijst Stassen. “Op het eerste gezicht ziet het er voor een buitenstaander gewoon wat donker uit. Maar als je erover wrijft, komt de veel blekere werkelijke kleur aan het licht. Straf wel. De brand heeft amper een drie kwartier gewoed, maar de roetneerslag is enorm.”

Wijnvoorraad

En hoe zit het met de wijnvoorraad: fles per fles afstoffen? “Jazeker. Dat ligt ingewikkelder dan je zou denken. We moeten er een specialist voor laten komen. Als we gewoon het roet van de flessen afwrijven, raken de etiketten beschadigd”, weet Stassen.

Koen DEWANCKEL

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio