Vandalisme kent opstoot in politiezone

Het voorbije jaar was vrij kalm op vlak van diefstallen en ongevallen. Maar vandalen worden wel steeds actiever in Berlaar en Nijlen. Globaal bekeken, kan korpschef Jan Van Asch terugblikken op een goed jaar in Berlaar. De meeste criminaliteitscijfers evolueren gunstig.

cgoesaert

De cijfers werden zopas goedgekeurd op de zonale veiligheidsraad. De meest in het oog springende evolutie is de stijging van het vandalisme in de politiezone. Tegenover 2007 steeg het aantal gevallen met 21 procent. Het jaar ervoor in rekening genomen, is er een stijging van ongeveer veertig procent.

“Het gaat dan om bekladden van muren, opzettelijke vernielingen, opzettelijke brandstichting in vuilnisbakken, enzovoort. Meestal gebeuren die vandalenstreken na fuiven. Op de grote fuiven hebben we overlastploegen ter plaatse, maar de vernielingen gebeuren ook vaak op weg naar huis”, zegt korpschef Jan Van Asch.

Toegenomen gevoeligheid

Ook de overtredingen op vlak van leefmilieu gaan sterk omhoog. “Dat is volgens ons vooral te wijten aan de sterk toegenomen gevoeligheid bij de mensen over thema’s als sluikstorten. Ook bouwovertredingen vallen onder dit punt”, duidt Van Asch.

Verder valt ook de sterke daling van het aantal vastgestelde drugsfeiten met 27 procent op.

“We hebben ongeveer evenveel controles gedaan. We hebben al jaren een actieplan rond drugs en gaan dat ook voortzetten. We kennen veel plaatsen waar verdovende middelen gebruikt worden”, zegt Van Asch. De daling ten opzichte van 2006 bedraagt zelfs bijna 40 procent.

Enkele nuances

De korpschef wil de positieve cijfers ook nuanceren. “Enkele actieve dadergroeperingen kunnen de cijfers grondig veranderen. Als het volgend jaar minder gunstig is, wil dat niet zeggen dat we slecht hebben gewerkt”, klinkt het.

Burgemeester Walter Horemans (CD&V) van Berlaar is blij met de cijfers. “Ik hoef als burgemeester niet ongerust te zijn. Het aantal diefstallen en ongevallen zit in dalende lijn en dat is goed nieuws”, zegt hij.

Zijn Nijlense collega Paul Verbeeck (CD&V) treedt hem bij. “De tendenzen zijn over het algemeen licht positief. Met de gemeentelijke administratieve sancties hopen we voortaan sneller op de bal te kunnen spelen bij problemen zoals graffiti”, zegt Verbeeck.

Bert PROVOOSTMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio