"Van Gogh verloor oor in gevecht met Gaugain"

Vincent van Gogh heeft niet zelf z'n oor afgesneden, zoals de geschiedenis dat nu leert. Hij verloor dat oor in een gevecht met zijn collega en vriend Paul Gaugain.

ghouben

Dat beweren Duitse wetenschappers. Zij stellen dat beide schilders op 23 december 1888 ruzie kregen, waarbij Gaugain met een zwaard langs het hoofd van van Gogh zwaaide en diens oor meehad.

"Jij bent stil"

Die ruzie was volgens de Duitse wetenschappers, geciteerd in de The Daily Telegraph, ook de echte aanleiding voor zijn zelfmoord twee jaar later, en niet zoals algemeen wordt aangenomen zijn psychische verwardheid. De Duitsers noemen hun theorie „logisch”. Ze zou Vincents laatste brief aan Gauguin verklaren: „Jij bent stil, ik zal het ook zijn.”

Van Gogh en Gaugain zouden hebben afgesproken het voorval geheim te houden. Deze visie van de Duitse kunsthistorici Hans Kaufmann en Rita Wildegans suggereert dat van Gogh homofiel was. Het is niet de eerste keer dat de schilder homoseksualiteit wordt toegedicht.

Cafébazin

Volgens de gangbare theorie over van Goghs oor, heeft hij dat inderdaad verloren tijdens een ruzie met Gaugain, maar dan wel omdat ze beiden verliefd waren op dezelfde cafébazin, die ze overigens vaak schilderden. Van Gogh haalde met zijn scheermes uit naar Gauguin, die zich nog net kon verweren, maar Van Gogh sneed daarbij per ongeluk zijn eigen oorlel af.