"Laat vrachtwagens piepen  als ze rechts afslaan"

Laat vrachtwagens piepen als ze rechts afslaan

"Laat vrachtwagens piepen als ze rechts afslaan"

Print
Staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe lanceert een idee om het aantal dodehoekongevallen terug te dringen: "Ik denk aan technische oplossingen zoals een geluid om fietsers te waarschuwen wanneer de vrachtwagen rechts afslaat".

Schouppe zei dit bij de voorstelling van een rapport van het BIVV. "De dodehoekspiegel heeft de voorbije 10 jaar geen opmerkelijke verbetering gebracht. Dat is niet verwonderlijk, want een vrachtwagenchauffeur moet in één oogopslag vijf tot zes spiegels bekijken", aldus Schouppe.

Proefballon

Het geluidssignaal, zoals de bekende pieptoon bij het achteruitrijden van vrachtwagens, is momenteel niet meer dan een suggestie. Concrete plannen zijn er nog niet.

Volgens het rapport van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid zijn vrachtwagens veel minder vaak bij ongevallen betrokken dan personenwagens, maar de gevolgen zijn veel zwaarder.

Buitenlandse brokkenmakers?

De meeste ongevallen met vrachtwagens gebeuren overigens niet op de snelwegen. Hierdoor zijn, in tegenstelling tot de vooroordelen, de buitenlandse chauffeurs die meestal op snelwegen rijden, niet vaker bij ongevallen betrokken, hoewel ze toch de helft vertegenwoordigen van het aantal chauffeurs op de Belgische wegen.

MEEST RECENT