Bedrijf riskeert veroordeling na dodelijk arbeidsongeval

De firma Edelbeton uit Geel en bestuurder Willem W. riskeren een veroordeling voor een dodelijk ongeval.

knuyens

Carl Mols (42) uit Geel kwam op 4 oktober 2005 om het leven nadat hij bij de firma Edelbeton opMolenberg in Geel dertig ton grind uit een silo op zich kreeg. Een trechter aan de onderkant van de silo was losgekomen.

Inbreuken op veiligheidswetgeving

Edelbeton produceert betonnen metselstenen. Het bedrijf stond samen met bestuurder Willem W. (61) uit Balen terecht. Ze riskeren een straf voor inbreuken op de veiligheidswetgeving en door gebrek aan voorzichtigheid de onopzettelijke dood van de werknemer te hebben veroorzaakt.

“Na het dodelijk arbeidsongeval vonden later nog twee ongevallen, zonder dodelijke afloop plaats”, zei arbeidsauditeur Johan Gielen op de rechtbank. “De silo was onvolledig onderhouden. Dat was ook bij andere silo’s het geval.”

Overmacht

Volgens de verdediging gingen het bedrijf en zijn bestuurder helemaal niet in de fout. “Bij een grondige veiligheidanalyse in 2004, vóór het ongeval, zijn nooit opmerkingen over de silo’s gemaakt”, zei meester Freddy Mols.

“Willem W. leidt verscheidene bedrijven. Hij kan ook niet overal aanwezig zijn. Het ongeval is te wijten aan slijtage en is een geval van overmacht.”

De rechter wil tegen 5 oktober meer informatie krijgen over de veiligheid op het bedrijf. Na de verdere behandeling in oktober velt ze een vonnis.

BVDL

MEER OVER ASV Geel

MEER OVER VOETBAL