Helft van de Amerikaanse banken zakt voor stresstest

Volgens doorgesijpelde informatie zou de helft van de grootste 19 banken in de Verenigde Staten vers kapitaal nodig hebben. Dat blijkt uit de stresstests die door de Amerikaanse overheid zijn opgelegd. Donderdag worden de resultaten van die tests bekendgemaakt, handelaren vrezen voor een dieprode dag op de beurzen.

ghouben

Bronnen voor dit onheilspellend nieuws zijn The Wall Street Journal en het persagentschap Reuters. De resultaten van de stresstests zouden alleszins donderdag na beurstijd bekend gemaakt worden, om paniekreacties te vermijden. "Ongeveer" 10 banken zouden onvoldoende gekapitaliseerd zijn, het cijfer staat volgens beide bronnen nog niet vast.

Zes maanden

De uitgevoerde stresstests simuleren voor elke bank haar overlevingskansen in het geval de economie nog eens een klap zou krijgen. Banken die niet voldoen moeten binnen de zes maanden vers kapitaal aanboren.

Paul Miller, expert van FBR Capital Markets, vermoedt dat de Amerikaanse centrale bank een verhoging van het kapitaal van de meeste banken zal eisen, "de bedragen gaan groter uitvallen dan eerst geraamd". Volgens Douglas Elliot van het onderzoeksinstituut Brookings is er ongeveer 150 miljard dollar nieuw kapitaal nodig.