Van Rompuy wil nog meer uitgeven om crisis tegen te gaan

Van Rompuy wil nog meer uitgeven om crisis tegen te gaan

Van Rompuy wil nog meer uitgeven om crisis tegen te gaan

Print
Ondanks de torenhoge staatsschuld, moet België extra maatregelen blijven nemen om de economische crisis te counteren. Dat stelde premier Herman Van Rompuy in het duidingsprogramma 'Phara' op Canvas.

Volgens prognoses van de Europese Commissie zal het tekort in België oplopen tot 4,5 procent ofwel een tekort op de begroting van 16 miljard euro. Na jaren van schuldafbouw zou de staatsschuld zo met één klap terug meer dan 100 procent van het BNP bedragen.

Toch verdedigt Van Rompuy de keuze van de federale regering om eerst de economie uit het slop te helpen om daarna de begroting weer recht te trekken. "We hebben immers te maken met de grootste economische crisis sinds de jaren '30."

"Iedereen geeft meer uit!"

Van Rompuy verdedigde zijn houding door te stellen dat geen enkel Europees land nu denkt aan besparingen. "Meer zelfs, de Amerikaanse president Barack Obama wil dat België meer uitgeeft aan maatregelen dan het nu al doet. Wij hebben echter een beperkte marge om uit te geven vanwege onze hoge staatsschuld."

De premier gelooft erin dat wanneer het grootste leed geleden is en de economie terug aanzwengelt, het mogelijk is om terug een begroting in evenwicht te krijgen.

Nu in het nieuws