Gratis  kwaliteitstest voor uw drugs

Gratis kwaliteitstest voor uw drugs

Gratis kwaliteitstest voor uw drugs

Print
Drugsgebruikers moeten de kwaliteit van hun cocaïne, xtc of cannabis gratis kunnen laten testen. De plannen voor dit controversiële project liggen klaar. Minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx en heel wat hulpverleners zijn er een groot voorstander van.

Door de steeds slechtere kwaliteit van de drugs belanden steeds meer jongeren met een drugsvergiftiging in het ziekhuis. Het aantal slachtoffers neemt jaar na jaar toe en de situatie is volgens specialisten zorgwekkend. Redenen genoeg voor minister Onkelinx (PS) om haar schouders onder het proefproject te zetten.

Goed spul?

Het aantal ziekenhuisopnames voor een drugsintoxicatie steeg van 227 in 2004, naar 304 in 2005 en 324 in 2006. Binnen twee weken zullen knopen worden doorgehakt voor het project. Maar negen hulpverleningscentra verspreid over Vlaanderen zijn al klaar om de eerste drugstests uit te voeren. Gebruikers kunnen een staaltje van hun spul binnenbrengen en krijgen nadien de uitslag van de labotest.

VAD

Volgens de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) zijn de drugstests een vorm van schadebeperking. Wie toch niet aan de verleiding kan weerstan, kan beter zo veilig mogelijk gebruiken.

Ook juridisch is er geen probleem om dergelijke tests te organiseren. Minister Onkelinx moet enkele betrokken dokters toelaten om een labotest voor te schrijven. De verslaafden kunnen dan zonder risico om gepakt te worden op consult.

MEEST RECENT