Soldaten uit WOI na 90 jaar opgegraven en geïdentificeerd

Australiërs zijn op de militaire begraafplaats in het Franse Fromelles begonnen met het opgraven van soldaten. Die werden door de Duitsers meer dan 90 jaar geleden in massagraven gedumpt.

ghouben

Vorig jaar in mei zijn vijf locaties - groene weiden - nabij de plaats van de veldslag ontdekt (foto) waar 225 tot 400 soldaten anoniem zijn begraven.

De Commonwealth War Graves Commission wil de Britse en Australische soldaten een individueel graf geven. Van de gevonden resten worden dna-stalen genomen, al bestaat er twijfel of dat nog in alle gevallen bruikbaar zal zijn.

Beslissend voordeel

Op 19 juli 1916 vielen er bij een slag in Fromelles zoveel doden dat ze nooit gevonden of geïdentificeerd werden. Een begrafenis hebben de soldaten nooit gehad. Die dag werden twee geallieerde divisies met Britse en Australische soldaten ten aanval gestuurd om een sterk beveiligde Duitse positie, genoemd Sugar Loaf, in te nemen. Hierbij vielen 2.300 doden en ongeveer 5.000 gewonden. De Duitsers wisten dat er een aanval op til was. Deze wetenschap en het terrein dat in hun voordeel speelde, leverde de Duitsers een beslissende voordeel op.

"In Flanders Field"

Het bekende gedicht "In Flanders Field" van John McCrae beschrijft een andere veldslag die een jaar eerder ook nabij Fromelles plaats vond. De vondst van de vijf anonieme massagraven is de grootste sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Het opgraven en opnieuw begraven van de soldaten zal 15 maanden duren. In 2010 bij de 94ste verjaardag van de slag zou alles in orde moeten zijn.

Van 165.000 soldaten van het Britse Commonwealth zijn de resten nooit teruggevonden.

Vastgoed

Jobs in de regio