Deurne beste luchthaven in Vlaanderen

Buiten Zaventem scoort de Antwerpse luchthaven het hoogst op het vlak van tewerkstelling en toegevoegde warde.

"Op de luchthaven van Deurne werken evenveel mensen als op de luchthavens van Oostende en Kortijk-Wevelgem samen”, zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maandag bij de inwijding van de nieuwe luchtlijn Antwerpen-Frankfurt.

In totaal gaat het om 560 voltijdse werknemers in Deurne, tegenover een dikke 400 in Oostende en 160 in Wevelgem. De indirecte tewerkstelling is navenant.

Indirecte jobs

Relatief gezien zijn er in Deurne zelfs meer indirecte jobs dan in Zaventem. Dat heeft te maken met de aard van de activiteiten. In Zaventem wordt ook vracht vervoerd, waarvoor een kleiner aantal indirecte jobs nodig is. In Deurne hebben enkele luchtvaartbedrijven hun hoofdzetels, wat ook meer jobs aantrekt. Dat betekent concreet dat voor Zaventem relatief gezien minder indirecte jobs (19.700) zijn dan directe jobs (17.600).

Voor Deurne is de weging een stukje zwaarder dan voor de Brusselse luchthaven. Dat komt voor Deurne neer op 848 indirecte jobs, voor Oostende op 465 en voor Wevelgem op 223 voltijdse jobs.

Even groot als auto

“Neem je de hele luchtvaartsector en de luchthavens samen, dan kom je direct en indirect aan 77.000 jobs, wat deze sector even belangrijk maakt als de automobielsector”, aldus Kris Peeters, die citeerde uit een gezamenlijke studie van de Nationale Bank en de Universiteit Antwerpen.

Voor Deurne ziet de toekomst er nog beter uit, nu VLM Airlines een lijn naar Frankfurt opstartte. “Het eerste jaar verwachten we 40.000 passagiers en het tweede jaar 50.000”, aldus topman Johan Vanneste. “Dat betekent dat het totaal aantal passagiers dat in een jaar Deurne aandoet met een kwart zal stijgen.” En dat houdt meer diensten in en wellicht meer jobs.

JVB

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio