Lierse huisvuilzakken worden vanaf januari waardeloos

Wanneer Lier op 1 januari 2010 het diftarsysteem voor de huisvuilophaling invoert, worden de huisvuilzakken waardeloos. U koopt er dus best niet meer te veel.

cvanrompaey_fr

Een meerderheid in de Lierse gemeenteraad koos enkele maanden geleden voor diftar. Dat betekent dat de vervuiler betaalt en moet opdraaien voor de kosten van het inzamelen en verwerken van zijn afval. Wie veel afval produceert, betaalt dus meer dan iemand die afval voorkomt of goed sorteert. Om de kosten door te rekenen, moet er per gezin gemeten worden hoeveel afval het produceert en hoe vaak het afval aanbiedt.

Waardeloos

In de praktijk zal dit in Lier vanaf 1 januari gebeuren. De gewone huisvuilzak verdwijnt dan en wordt vervangen door een huisvuilcontainer of, op sommige plaatsen, een ondergronds collectief systeem. Huisvuilzakken worden vanaf 1 januari 2010 dus waardeloos. "Je houdt daar best rekening mee en koop niet te veel zakken", waarschuwt het stadsbestuur zijn inwoners via stedelijke infoblad Uit de peperbus.

Hier stelt zich een probleem. De intergemeentelijke vereniging Ivarem verkoopt deze huisvuilzakken enkel per tien stuks. Wie dus midden november zonder huisvuilzakken komt te zitten, is dus de sigaar. Ofwel koop je een nieuw pakket van tien zakken en kan je er nadien vier weggooien ofwel hou je al je huisvuil een zestal weken bij je tot de diftarwagen langskomt.

Oplossing

"Daarvoor werken we een oplossing uit", reageert schepen van Afvalbeleid Koen Breugelmans (CD&V/N-VA). "Vermoedelijk kan je vanaf 1 november in het stadskantoor huisvuilzakken per stuk aankopen. Een beslissing hierover moeten we nog nemen."

Heel wat inwoners van Lier wonen in een appartement en zien de komst van een huisvuilcontainer met lede ogen tegemoet. Je kan toch ook huisvuilzakken wegen, argumenteren ze. "Klopt, maar wij werken samen met Ivarem en die gebruikt enkel huisvuilcontainers", antwoordt schepen Breugelmans.

CHRIS VAN ROMPAEYMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio