700 jaar oude klok Pulle in feeststemming

De Guldensporenslag lag hier nog vers in het geheugen, toen in Duitsland de Mariaklok van Pulle het levenslicht zag. Vandaag start de viering rond de 700ste verjaardag van de mogelijk oudste kerkklok van Europa.

Dat ze de oudste klok van Europa bezitten, ontdekten de inwoners van Pulle pas toen een groepje van het VVV van Grobbendonk naar Sint-Petersburg reisde. Daar bezochten ze een kathedraal met een klok uit 1330, waarvan werd beweerd dat ze de oudste van Europa was.

Sindsdien weten ze in Pulle welk juweel er in hun toren bengelt. In maart 2001 kwamen geboren Pullenaar Tom Lenaerts en Bart De Pauw verkleed als oliesjeiks al een bod doen op de klok in het kader van de tv-reeks Mannen op de rand van een zenuwinzinking. Volgens het Klokkenfeestcomité hangt in Pulle zelfs de oudste nog luidende kerkklok ter wereld.

Zondag 28 juni is het een hele namiddag Klokkenfeest in Pulle, maar vanaf vandaag begint de opwarming met een fotozoektocht door Pulle. “We hebben ervoor gezorgd dat je over de hele route de kerktoren ziet staan. Formulieren zijn af te halen bij dagbladhandel Asterix. De eerste prijs is een wandtapijt met de kerk van Pulle, van de hand van Pullenaar Paul Breesch. Als je weet dat hij een maand weven nodig heeft voor één vierkante meter, besef je hoe kostbaar de prijs wel is. Voorts zijn er ook ballonvluchten te winnen”, zegt Ingrid Van Dijck van het comité.

Heldenrol

Diezelfde Paul Breesch schreef ter gelegenheid van de 700ste verjaardag een boek over de Maria-klok. “Eén van de mysteries is dat ze alle oorlogen heeft overleefd, terwijl in duizenden andere parochies de Duitsers de klokken opeisten om ze te laten omsmelten voor wapentuig.” Hoe de Maria-klok gespaard bleef, wil Breesch nog niet onthullen.

Speelde de toenmalige pastoor van Pulle een heldenrol? Werd de klok in de grond verstopt? “Ik zwijg tot de Klokkenfeesten”, zegt de auteur, “maar ik kan wel verklappen dat het verhaal leest als een detectiveroman. Het enige dat ik wil onthullen, is dat de klok de kerktoren noit verlaten heeft.”

Bij zijn zoektocht consulteerde Paul Breesch de archieven van de kerkfabriek, van het bisdom Antwerpen en van de provincie. “Na de Eerste Wereldoorlog moesten alle pastoors schriftelijk verslag uitbrengen aan het Aartsbisdom. Die van Pulle begint zijn brief droogweg met de mededeling “dat de oorlog rustig verlopen is in Pulle, want dat er slechts 1 buitenechtelijk kind werd geboren.”

10.000 euro

Pulle is geselecteerd voor de wedstrijd Dorp met Toekomst. Die selectie leverde alvast 2.500 euro op voor de ondersteuning van de Klokkenfeesten en de verspreiding van het huldeboek. Op 28 juni komt de jury de organisatie en de sfeer beoordelen. Mogelijk wint Pulle zo zelfs 10.000 euro, voor de organisatie van een super-dorpsfeest!

Meer info: www.dorpmettoekomst.be

Kristin MATTHYSSEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio