Chauffeur redt kinderen uit brandende bus

Chauffeur redt kinderen uit brandende bus

Chauffeur redt kinderen uit brandende bus

Print
Beerse - Een lijnbus vol schoolkinderen vatte donderdag in Beerse plots vuur. Dankzij het koelbloedige optreden van de chauffeur raakten de 70 leerlingen tijdig uit het brandende voertuig.

Lijnbus 433 reed met tientallen schoolkinderen uit Hoogstraten via Rijkevorsel en Beerse naar Turnhout, toen zich rond 17u rook ontwikkelde. “We reden net van Rijkevorsel naar Beerse toen we buiten de bus rook opmerkten”, vertelt Tom, een van de jongeren uit Beerse die in Hoogstraten school loopt. “Even later roken we ook benzinelucht.

Harmonicabus

Zo’n honderd meter verder stopte de bus en riep de chauffeur dat iedereen naar buiten moest.” De zowat zeventig kinderen en jongeren verlieten instinctief de harmonicabus. “Er steeg een vrij grote rookpluim op uit de voorkant van de bus, juist achter de bestuurder”, zegt Tom. Het merendeel van de jongeren zette de tocht daarop te voet verder naar Den Hout, waar de meesten hun eindhalte hebben. “Toen we onderweg omkeken, zagen we dat de voorkant van de bus in brand vloog.”

Het voorste deel brandde volledig uit. De brandweer roemde nadrukkelijk het koelbloedige optreden van buschauffeur Davy Meeuwsen. Door zijn alerte reactie raakte iedereen tijdig van de bus en vielen er geen gewonden.

De man zelf reageert nuchter op de lof. “Je hebt gewoon geen tijd om na te denken, anders is het misschien te laat”, zegt Meeuwsen. “Mijn eerste reactie toen ik de rook zag, was gewoon om al die kinderen zo snel mogelijk van de bus te halen.” De evacuatie verliep zonder paniek. “Ik heb wel enkele keren flink moeten roepen, want die mannen willen graag alles goed zien”, glimlacht Meeuwsen.

“Vanop een veilige afstand zagen we hoe de bus in brand vloog. Daarna ging het heel snel, in twee, drie minuten was die volledig aan het branden. Maar een bus is vervangbaar.”

Hans Otten

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio