Dansende vogel bewijst ritmegevoel bij dieren

Dansende vogel bewijst ritmegevoel bij dieren

Dansende vogel bewijst ritmegevoel bij dieren

Print
Voor de studie werden 1.000 internetfilmpjes van dansende dieren bekeken. Onderzoekers zagen dat 14 vogelsoorten en één olifantensoort ritmisch kunnen bewegen op muziek. Honden, katten en zelfs chimpansees zouden het talent dan weer niet hebben.

Volgens de onderzoekers danken vogels hun ritmegevoel aan hun eigenschap om geluiden te imiteren. “Wanneer je een geluid imiteert, volg je dat geluid de hele tijd in je geheugen, samen met het geluid dat je produceert. Als je dan een verschil hoort, kan je je stemgeluid aanpassen. Het lijkt dus waarschijnlijk dat vocale imitatie en het aanhouden van een ritme steunen op hetzelfde mechanisme”, aldus onderzoeker Adena Schachner. Door deze theorie is het mogelijk dat zelfs zeehonden en dolfijnen een ritmegevoel hebben.

Talkshow

Tijdens het onderzoek werd ook kaketoe Snowball bestudeerd. De vogel is een hit op YouTube en was al te gast in verschillende talkshows. Snowball beweegt zijn poten bijna perfect op het ritme van de muziek en zou zijn ritme zelfs aanpassen aan het tempo.

Bekijk de dansende Snowball via YouTube:

MEEST RECENT