Twee gevallen Mexicaanse griep in Frankrijk

Twee gevallen Mexicaanse griep in Frankrijk

Twee gevallen Mexicaanse griep in Frankrijk

Print
Het aantal besmettingen met de Mexicaanse griep neemt niet meer toe in Mexico. Dat meldt de Mexicaanse minister van Volksgezondheid. Elders in de wereld duiken wel meer en meer gevallen op. Zo is er nu ook in Denemarken en Hongkong sprake van één besmetting. In buurland Frankrijk zijn vrijdag twee gevallen van de ziekte bevestigd.

Volgens de Franse minister van Gezondheid, Roselyne Bachelot, gebeurde de besmetting van de twee Fransen niet in eigen land. De 49-jarige man en de 24-jarige vrouw waren wel net terug uit Mexico.

Het duo is opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. "Deze mensen stellen het goed. Ze kregen een antivirale behandeling", preciseerde Bachelot.

Duitsland

Een Duitse vrouw is in eigen land dan weer besmet geraakt met de Mexicaanse griep. Ze is ondertussen genezen.

De verpleegster uit Beieren werd aangestoken door een patiënt die het virus had opgelopen. Het Duitse ministerie van volksgezondheid liet vrijdag weten dat de vrouw ondertussen al genezen is.

Het is de eerste keer dat in Duitsland iemand besmet is geraakt zonder dat die persoon in Mexico is geweest, maar de Duitse regering zegt op alles voorbereid te zijn.

Vaccins

Nederland heeft nu ook een optie genomen op vaccins -twee vaccins per persoon- nadat donderdag bekend werd dat een kleuter besmet was geraakt met de Mexicaanse griep na een reis in Mexico. De overheid wil ook dat alle passagiers die samen met het jongetje hebben gereisd, zich laten inenten met een virusremmer.

15 landen

De EU-landen roepen voorlopig geen reisverbod in naar de regio. Enkel Frankrijk was te vinden voor die maatregel.

In Mexico zijn ondertussen twaalf personen overleden aan het H1N1-virus. Het aantal besmettingen in het land is wel gestabiliseerd, maar het openbare leven ligt wel voor vijf dagen stil.

Het totaal aantal landen waar er nu officieel sprake is van de ziekte komt nu op 15.

Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt is identiek aan dat van de Spaanse griep, die begin vorige eeuw massaal doodde. Dat beweert Nancy Cox, een Amerikaanse geneeskundige en griepexperte. Maar het zou wel de virulente genen missen, die van een virus een echte doder maken.

Nu in het nieuws