Chrysler vraag bescherming tegen schuldeisers

Chrysler vraag bescherming tegen schuldeisers

Chrysler vraag bescherming tegen schuldeisers

Print
Chrysler, de derde autobouwer in de VS, heeft bij de rechtbank bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Daardoor kunnen die hun vorderingen niet opeisen en kan de onderneming het geld gebruiken voor het uitwerken van een reddingsplan. De stap was nodig omdat een klein groepje schuldeisers een ander voorstel had geweigerd.

Chrysler torste onder meer voor 7 miljard dollar aan schulden mee waarop het waarborgen had gegeven. Het bedrijf vroeg zijn schuldeisers die te herleiden tot 2,25 miljard dollar. Zowat alle grote banken gingen akkoord. Ook de werknemers deden concessies. Maar een klein groepje hefboomfondsen weigerde.

De Amerikaanse autobouwer had intussen nochtans een hele reeks afspraken gemaakt voor een financiële reorganisatie. Het bedrijf zou in handen komen van de werknemers (55% van de aandelen). Fiat zou een participatie nemen van 20%, met de optie om dat te kunnen uitbreiden tot 35%/ De Amerikaanse overheid zou een participatie van 8% verwerven en de Canadese overheid zou 2% nemen. Voorts wil Chrysler operationeel gaan samenwerken met Fiat.

De Amerikaanse overheid verwacht dat de periode onder bescherming van de rechtbank kort zal zijn. Ze is zelf bereid om 3 tot 3,5 miljard dollar aan steun toe te kennen. Bovendien zijn er de afspraken met Fiat en met de vakbonden.

JVG

Nu in het nieuws