1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Drama Koninginnedag eist zevende dode

Het drama in het Nederlandse Apeldoorn, waarbij een dolleman door de menigte reed tijdens een stoet voor Koninginnedag, heeft nu al aan zeven mensen, inclusief de dader, het leven geëist. Vrijdagnamiddag bezweek een medewerker van de Koninklijke beveiligingsdienst aan zijn verwondingen.

pirombouts

Een iemand, een vrouw, verkeert nu nog in kritieke toestand en vecht voor haar leven in het ziekenhuis. Er viel vrijdag wel eindelijk nog eens goed nieuws te noteren. Twee gewonden mochten weer naar huis.

De 38-jarige man die gisteren met zijn wagen inreed op de stoet van Koninginnedag, is donderdagnacht overleden aan zijn verwondingen. Vlak nadat zijn wilde tocht eindigde, zou hij verklaard hebben laten dat het om een bewuste daad, tegen het koningshuis, ging.

Veiligheid

De politie is nu begonnen met een onderzoek naar nodige veiligheidsmaatregelen voor de volgende 'Koninginnedagen'. Dat staat los van het gerechtelijk onderzoek. De gemeente Apeldoorn zal dan weer nagaan hoe het drama kon gebeuren. Op de plaats van het drama worden massaal veel bloemen neergelegd.

De politiediensten, die het onderzoek nog niet staken ondanks het overlijden van de dader, hebben intussen al tientallen foto's en filmpjes binnengekregen van het gebeuren. Ooggetuigen konden die documenten doorsturen via een speciaal geopende website. Er stroomden ook zo'n 750 telefoontjes binnen van mensen met getuigenissen.

Bekijk een foto van de aanslag hier. Hieronder de beelden.

Het incident deed zich voor donderdag om kwart voor twaalf. De stoet was twintig minuten te laat op de plaats des onheils, maar toch reed de chauffeur net op dat moment de menigte in. De beschadigde wagen knalde vervolgens aan hoge snelheid op het standbeeld van De Naald.

De bus van de Koninklijke familie was net gepasseerd. Kroonprins Willem-Alexander keek erg geschokt. Ook prinses Maxima was aangeslagen. Ze hield haar hand voor de mond.

Reanimatie op straat

Op televisie was te zien hoe verschillende mensen, waaronder een kind, gereanimeerd werden. Urgentieheli's kwamen ter plaatse.

Ter plaatse bekende de man dat hij zijn daad opzettelijk stelde. Eerder op de dag werd hij al weggestuurd bij een wegversperring. De chauffeur, een blanke man zonder strafblad, werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand was een hele tijd kritiek en vrijdagmorgen kwam het bericht dat hij overleden was. Vrijdag werd een huiszoeking uitgevoerd in de woning van de man. Er werden geen wapens of andere aanwijzingen gevonden.

Het defilé en alle andere evenementen voor Koninginnedag werden geannuleerd.

"Een dag die zo feestelijk begon, is geëindigd in een drama. Hare majesteit en haar familie zijn geschokt door het gebeuren en betuigen de slachtoffers en hun familie hun medeleven," zei Fred De Graaf, de burgemeester van Apeldoorn, op een persconferentie.

Online rouwregister

Vrijdagavond vindt een herdenkingsplechtigheid plaats voor de slachtoffers in de Grote Kerk in Apeldoorn. Op de plaats van het ongeluk zijn al tientallen bloemen en boodschappen achtergelaten. In het stadhuis is een rouwregister geopend.

Ondertussen is er ook online een rouwregister geopend. Meer dan tienduizend mensen hebben het al ondertekend. U kan uw medeleven hier betuigen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio