Leuvense Steinerschool geeft kinderen "lijfstraffen"

Een ouder van een kind dat les volgde aan de Leuvense Steinerschool 'De Zonnewijzer' beticht de school ervan lijfstraffen uit te voeren. Als de kinderen straf krijgen, moeten ze bijvoorbeeld 100 keer de trap op- en aflopen. Of wordt het hoofd van de gestrafte leerling in een emmer water gestoken. De school noemt de straffen een onderdeel van het leerproces.

ssimons

De 12-jarige Gaëlle moest als straf de trap honderd keer op- en aflopen. "Onbegrijpelijk, absurd en niet meer van deze tijd", zegt mama Saskia Rappe uit Wijgmaal in de Corelio-kranten.

Leerproject

"Ze vonden dat op school niets bijzonders. Het kaderde zogezegd in een leerproject. Maar kinderen op hun blote knieën op steentjes laten zitten en tot uitputting toe de trap op en af laten lopen: dat vind ik allemaal niet normaal."

Rappe besliste om haar kind voor de rest van het schooljaar thuisonderwjis te geven; "Ik stuur mijn kinderen naar school om iets bij te leren. Niet om barbaars te worden behandeld." Ze bracht ook het Kinderrechtencommissariaat op de hoogte.

Romeinen

Schoolhoofd Maria Voorspoels zegt dat de leerlingen de straffen zelf hadden bedacht toen ze ze over de Romeinen leerden en de leerkracht hun rechtssysteem naar de klas wilde vertalen.

De directrice wijst er ook op dat de ouders van de andere 27 leerlingen geen bezwaar hadden tegen de straffen.

MEER OVER Leuven