Nationalistische studenten gooien wc-papier naar sans-papiers

Twintig mensen zonder papieren streken maandag neer op de Stadscampus van de UA. Ze blijven er tot donderdag. Meteen werden ze verwelkomd door studenten van de NSV!

De actie Antwaarps Asiel II startte vorige week in het ACW-gebouw in de Nationalestraat. Deze week verblijven de mensen zonder papieren op de UA, later trekken ze nog naar de Karel de Grote-Hogeschool, de Singel en de Bourla.

“De universiteit steunt de actie”, vertelt Heidi Cobbaert (UA). “Dat wil zeker niet zeggen dat we voor een volledige regularisatie pleiten. We willen niet zeggen wat de politici moeten doen, wel dat ze iets moeten doen. Je kan dit beschouwen als een menselijke hulpkreet.”

"Zo hebben ze hun papieren"

De mensen zonder papieren slapen in een bijgebouw van de R-blok. Overdag vertoeven de meesten in de agora. Woensdag staat er een duidingsavond op de agenda. Studenten van de nationalistische studentenvereniging NSV! provoceerden maandag door rollen toiletpapier naar de asielzoekers te gooien.

“Zo hebben ze meteen hun papieren”, zegt praeses Tom Van Grieken. “De UA laat zich op een schandalige manier voor de kar van de asiellobby spannen. Illegaliteit is een vorm van criminaliteit. Deze mensen doorliepen de procedures en werden afgewezen. Dan is de situatie toch duidelijk?”

Stad treedt niet op

Het stadsbestuur zal niet optreden tegen de actievoerders. Jan Penris (Vlaams Belang) stelde tijdens de gemeenteraad dat Udep, de organisatie die acties opzet ten voordele van mensen zonder papieren, de Vreemdelingenwet overtreedt.

Hij vroeg aan burgemeester Janssens waarom de politie geen arrestaties van illegalen verricht. “Je kan niet aan mensen zien of ze illegaal zijn”, antwoordde Janssens. “Bovendien is een jacht op illegalen niet onze stijl. Wij treden niet op zolang er geen verstoring van de openbare orde is. In dit land heeft iedereen het recht om te demonstreren.”

PEDM, LM

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio