Belgoprocess bouwt in Bulgarije

Binnen vier jaar moet Belgoprocess uit Dessel een plasmaoven geplaatst hebben in Bulgarije. De enorme kennis over nucleaire afvalbehandeling rendeert.

knuyens

De opdracht in Bulgarije loopt over een periode van vier jaar en gebeurt in samenwerking met het studiebureau van de Spaanse groep Iberdrola. Er is een bedrag mee gemoeid van dertig miljoen euro.

Belgoprocess moet zorgen dat binnen vier jaar een plasmaoven (dat is een oven die onder zeer hoge temperatuur afval verbrandt) operationeel is voor de verwerking van nucleair afval.

Kennis verzilveren

“Het doet deugd om het contract binnen te halen”, zegt Rik Vanbrabant, adjunct-directeur van Belgoprocess. “We hebben er lang aan gewerkt. Alle investeringen bewijzen eindelijk hun nut."

Sinds vorig jaar leidt hij een team van slechts drie man dat de kennis van Belgoprocess moet verzilveren. Ondanks de minieme bijzetting ogen de resultaten indrukwekkend.

Ook in Oekraïne

“We sloten dit jaar al een contract af samen met het SCK voor de sanering van Belgo Nucleaire in Dessel. En enkele weken geleden haalden we het order binnen voor de bouw van een conventionele oven in Oekraïne."

"Het gaat om een kopie van de oven die bij Belgoprocess staat. Met die opdracht is een bedrag gemoeid van tien miljoen euro en we doen dat samen met het studiebureau van de Spaanse groep Iberdrola en het Deens bedrijf Envikraft.”

Vanbrabant hoopt ook in andere regio's voet aan grond te krijgen.

Alex KESTENS

MEER OVER Bulgarije

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio